Glas graveren

Eén van de dingen die je vaak tegenkomt als gepersonaliseerde product is gegraveerd glaswerk. Denk hierbij aan een drink-, thee-, wijn-, of bierglas. Je bent echter niet beperkt tot glazen want in theorie kan ‘zacht glas’ altijd gegraveerd worden. Dus ook je theepot, vaas of spiegel.

Hoe werkt graveren?

Wanneer glas wordt gegraveerd verwijder je eigenlijk een laagje van het glas door dit te beschadigen. Hierdoor krijg je een kleurverschil (contrast) ten opzichte van de rest van het glas en kun je tekeningen, teksten en foto’s in glas verwerken. 

Glas graveren kan op  een aantal manieren, beneden beschrijf ik de 4 verschillende methoden. 

 

1. Handmatig

Met bijvoorbeeld een dremel. Zo'n apparaat met een ronddraaiend kopje.

2. Zandstralen

Door een glaslaagje 'kapot' te schieten met korreltjes onder hoge druk.

3. Chemisch proces

Door middel van een speciale pasta die een laagje van het glas verwijdert.

4. Laseren

Door middel van een laser wordt de gravering toegepast.

Zelf maak ik voornamelijk gebruik van optie 1 t/m 3. Laseren kan ik helaas nog niet maar zal in de toekomst zeker tot de mogelijkheden behoren. 

Wat is ‘zacht glas’? 

Heel simpel gezegd: glas dat kwetsbaar is. Een ovenschaal, glazen tafel en autoruit zijn meestal van gehard glas gemaakt, dat kun je niet graveren. Meestal wordt gehard glas enkel toegepast wanneer dit tegen een stootje moet kunnen. Twijfel je of een glas van zacht glas is gemaakt? Neem dan even contact op.
 
Laat het glas vooral niet vallen om te testen of het ‘zacht’ is. 

Veelgestelde vragen

Doorgaans heb ik wel redelijk wat glaswerk en spiegels op voorraad en heb ik de voorkeur om dit zelf te verzorgen, zo weten we allebei dat het glas ook geschikt is om te graveren. In een uitzonderlijk geval is het mogelijk om zelf glaswerk aan te leveren, bijvoorbeeld wanneer je een exclusief item hebt dat ik niet voor je kan regelen.

Dat is heel erg afhankelijk van je wensen en het product dat je wenst. Je krijgt al een drinkglas vanaf €10 en een spiegel vanaf €15. 

Wanneer je interesse hebt in een gravering zal ik samen met jou bekijken wat je graag wilt hebben. In Photoshop maak ik een ontwerp en een voorbeeld hoe dit uiteindelijk op het glaswerk uit komt te zien, daarnaast vermeld ik je een duidelijke prijs inclusief BTW, die prijs staat vast. Dit aanbod is vrijblijvend.

Pas wanneer jij akkoord geeft zal ik daadwerkelijk gaan graveren. 

Ik probeer bestellingen altijd zo spoedig mogelijk af te leveren. Ik zal je tijdens de bestelling aangeven wat de verwachte levertijd is maar gemiddeld is dit ongeveer 1 a 2 weken bij graveringen.

Hoe dan ook zal ik altijd mijn best doen om met je mee te denken en wanneer je met spoed iets nodig hebt (omdat je bijvoorbeeld nog geen cadeautje hebt en de verjaardag morgen al is). Neem gewoon even contact op voor meer duidelijkheid op dat moment. 

Kunstof niet, houtwerk wel. Er is véél mogelijk. Neem even contact op voor meer informatie. 

Goed om te weten.. ☝

Hoewel ik altijd mijn uiterste best zal doen om jouw glaswerk zo mooi mogelijk te graveren, zijn er een paar dingen die goed zijn om op voorhand te weten. 

Wanneer je gebruik maakt van een gebold glas (denk bijvoorbeeld aan een cognacglas) dan kan ik niet garanderen dat je gravering altijd strak uit de verf komt. Dit komt doordat de ronding het lastig maakt om te werken met graveersjablonen. Als voorbeeld kun je eens proberen een grote sticker op een bal te plakken, deze zal nooit helemaal mooi aansluiten. 

Om die reden adviseer ik ook altijd om géén gebolde glazen te gebruiken, tenzij de gravering simpel en klein is. Een recht glas zoals bijvoorbeeld een frisdrank of theeglas is wel prima mogelijk. 

Het kan voorkomen dat een gravering niet altijd overal even strak is. In 9 van de 10 gevallen is dit wel het geval. Dit komt vooral vaak voor bij een gebold glas (lees ‘gebolde glazen zijn niet altijd handig’). Uiteraard zal ik dit altijd proberen te voorkomen, maar is dit niet altijd mogelijk.